Celebram zambila

07.03.2014 13:59

Pentru că ne încântă simţurile cu mirosul ei, dar şi pentru că  ziua de   7 martie e sarbatorită ca Ziua Mondială a Zambilei, vă propun să cunoaştem câteva aspecte cu privire la această floare.

Zambila (Hyacinthus orientalis)  este originară din Orientul Mijlociu, dar ea s-a răspândit destul de devreme în toate zonele adiacente Mării Negre, iar azi bucură  tot teritoriul Europei cu farmecul ei. Această floare ascunde o veche legendă interesantă. În mitologia greacă, Hyakinthos a fost un tânăr grec frumos adorat de către Apollo (zeul soarelui) şi Zephyr (zeul Vântului de Vest). Când Apollo îl învaţă pe Hyakinthos cum să stăpânească aruncarea discului, Zephyr a devenit gelos şi a suflat înapoi discul care l-a ucis pe Hyakinthos. Se crede că zambila a crescut de la sângele vărsat de Hyakinthos. Se consideră că zambila îi ocroteşte pe tineri şi că dăruieşte curaj şi încredere.

Zambilele sunt asociate amabilităţii, tandreţei şi nu în ultimul rând bunătăţii. Acestea  reprezintă şi prospeţimea, bucuria, tinereţea şi iubirea veşnică. Pentru un mesaj de iubire, semnificaţiile zambilei sunt nuanţate în funcţie de culoarea aleasă. Zambila albă reprezintă bucuria de a trăi, de a iubi şi de a te lăsa învăluit în parfumul iubirii. Zambila albastră semnifică încrederea pe care o ai in relatia ta şi în iubirea voastră. Zambila mov, asemeni celei albastre, reprezintă puterea dragostei dintre voi doi, relaţia care nu poate fi distrusă de nimeni şi nimic.

Zambila este o floare a primaverii, a renaşterii, a  sperantei şi a vietii, care nu are nevoie de ocazii speciale pentru a fi oferită.